Zelf natuurlijke deodorant maken

Op nare luchtjes zit niemand te wachten, maar op gif onder je oksel ook niet. Gelukkig maak je de best werkende natuurlijke deodorant heel makkelijk zelf.
D at veel verzorgingsproducten niet de meest natuurlijke ingrediënten bevatten en daarmee schadelijk voor onze gezondheid kunnen zijn is inmiddels bekend. Met name deodorantsprays (de spuitbussen) zorgen er voor dat je de chemicaliën regelrecht je lijf (je lymfeklieren) én het milieu in spuit. Dat kan anders. Wist je dat je heel makkelijk zelf deodorant kan maken?
Coconut oil on wooden spoon 2090575 640

Ik heb zelf een hele zoektocht doorlopen naar een goede deodorant. Ik was er over uit dat vooral mijn deodorant natuurlijk moest zijn, want er zijn verbanden gevonden tussen het veelvoorkomende ingrediënt aluminium (in bijna elke deo van de grote standaard merken) en borstkanker, maar welke dan? Het beste is uiteraard om volledig natuurlijk te gaan en niet alleen 'parfumvrij' of 'vrij van allergenen'. Je wilt ook ingrediënten zoals parabenen, alcohol en BHT vermijden want deze kunnen irriteren en zelfs schadelijk zijn. Met dit in het achterhoofd heb ik bijna iedere natuurlijke deodorant die er verkocht wordt geprobeerd. De een ruikt nog lekkerder dan de ander (of sommigen zelfs minder lekker), sommigen zitten niet in een roller maar in een potje en moet je het spul eruit lepelen en je hebt ze ook in poedervorm om richting je oksel te gooien. Allemaal zeer goed en veilig qua ingrediënten, maar.... ben ik dan zo'n abnormale zweter? Want ze werken bijna allemaal niet zo goed als de deo's die ik nu juist niet meer wilde kopen! Op een normale dag wel, geen punt, dan kan ik het zelfs met enkel kokosolie af (zeer antibacterieel dus prima tegen de luchtjes onder de oksel), maar als ik flink aan de sjouw moet voor workshops of andere evenementen dan hield ik het niet lang genoeg vol zonder dat ik mezelf ging ruiken. Hè bah! 

Toen ben ik mijn deo maar zelf in elkaar gaan klussen. Als een soort laatste redmiddel, want veel fiducie had ik er eigenlijk niet in. Maar wat schetste mijn verbazing: de deo uit dit recept werkte beter dan alles bij elkaar! En is volledig natuurlijk. En zo gemaakt. Wat wil je nog meer? Daarom bij deze dit fantastische recept dat iedereen op een druilerige zondagmiddag eens gezellig moet proberen. Je krijgt er geen spijt van!

Girl 1472185 640


 

Ingredienten

  • 60gr goede kwaliteit kokosolie
  • 15gr arrowroot
  • 15gr baking soda
  • 2 druppels Tea tree olie (ook wel Melaleuca genaamd)
  • 3 druppels etherische Lavendelolie (de combinatie is vooral erg fijn, want de tea tree olie werkt anti-bacterieel en de lavendelolie heeft een kalmerende werking op de huid)

 

Hoe maak je het?

Laat de kokosolie zacht worden door hem een tijdje op een warme plaats te zetten. Let op, hij mag niet smelten. Meng de baking soda met de arrowroot en meng dit zorgvuldig door de kokosolie. Gebruik een vork of kleine garde. Er vormt een stevig en romig mengsel dat gemakkelijk smeerbaar is. Als het kruimig of klonterig is heb je misschien niet goed genoeg gemengd, of te weinig kokosolie toegevoegd. Is het te vloeibaar? Dan kun je wat extra kokosolie of arrowroot toevoegen. Zweet je vrij veel? Gebruik dan wat meer baking soda.

Wanneer het mengels wat is afgekoeld maar nog wel mengbaar is roer je de etherische oliën erdoor. Uiteraard kun je ook meer druppels gebruiken als je dit lekkerder vindt ruiken. Tips: In de winter kun je de helft van de kokosolie met avocado olie vervangen. Op deze manier blijft de deodorant makkelijker smeerbaar.
  
Voor dit recept heb je een potje van 60ml nodig.

Health & Food

Lees ook