Wat is... Intermittent Fasting?

Hoe werkt het en waar is het goed voor? Is het een afslankmiddel of de gouden gezondheidstip? Lees hier de basis beginselen dit gezonde vasten met tussenpozen, of interval vasten. Lang leve de tips voor optimale gezondheid!
O p het gebied van gezondheidsmiddeltjes is er voor ieder wat wils: drankjes met bacteriën voor je buik, broodsmeersels met extra vitamines en vetten voor je hersenen, groene kruidenshots voor meer energie of lepels met kokosolie voor je schildklier. Je zou hierdoor haast vergeten dat ‘gewoon’ doen soms goed genoeg is om gezonder te worden of te blijven! Maar wat is eigenlijk ‘gewoon’?
Afb2 snacks 1

De sneltreinvaart waarin onze voeding- en levensstijl zich de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld heeft gezorgd voor een flink vertekend beeld van het échte ‘gewoon’ voor ons lijf: dierlijke vetten hebben plaatsgemaakt voor vetten uit soja, koolzaad en raapzaad. Knollen en bollen hebben plaats gemaakt voor graan in alle soorten en maten. Maar misschien wel een van de meest bijzondere en desastreuze ‘nieuwe’ eigenschap van ons nieuwe voedingspatroon: we zijn van maximaal 3 hoofdmaaltijden per dag, naar 6, en soms wel 7 maaltijdmomenten per dag gegaan. We zijn gaan geloven dat ons lijf zelf niet in staat is ons energiepeil in stand te houden en dat we hiervoor elke paar uur moeten snacken, of in ieder geval minstens moeten knabbelen op een hand met noten. Een misvatting die ziekmakender is dan je denkt…

IF: het wondermiddel dat wél echt werkt
Afb3emptyplate 1

De Intermittent Fasting (IF) hype is zo’n wondermiddeltje dat wél echt werkt. Soms gewoon even niet eten, het liefste voor    18 uur achter elkaar. IF maakt onderdeel uit van intermittent living. Een manier van leven waarbij we met behulp van afwisseling en uitdagingen de natuurlijke regelsystemen van het lichaam prikkelen en zo weer gezondheid en vitaliteit terug krijgen.

IF is daardoor bij uitstek een voorbeeld van ‘gewoon’ voor ons lijf. De overdaad aan calorieën waar we ons lijf dagelijks mee opzadelen is het namelijk absoluut niet tegen bestand. Omdat ons lijf miljoenen jaren lang is geprogrammeerd om te kunnen omgaan met energietekorten, en hierdoor de natuurlijke regelsystemen voortdurend werden uitgedaagd, worden we juist ziek van het tegenovergestelde.

IF moge dan wel worden gezien als hype of wondermiddel, in feite is het dus niet meer dan normaal. IF geeft je lijf weer de kans om te doen waarin het goed is. En dat merk je, want alles wat je ongezond kunt maken door overeten, kun je weer stapje voor stapje terugdraaien door IF. Om een aantal voorbeelden te noemen:

Smoothieslr
  • Intermittent fasting kan effectief zijn bij de behandeling van overgewicht en obesitas[1]. 
  • Heeft een positief effect op metabole risicofactoren zoals lichaamsvet, insulinegevoeligheid, ontstekingsmarkers, cholesterol en triglyeriden bij vrouwen met overgewicht[2].
  • Kan bijdragen aan een afname van ontstekingsmarkers en astmatische klachten bij volwassenen met overwicht en astma[3].
  • Zorgt voor een afname van ontstekingsmarkers bij mensen met Reumatoide artritis[4].
  • Helpt het bioritme te verbeteren en in stand te houden en beschermt zo onder andere tegen metabole ziektes en veroudering[5].

De meeste hypes en wondermiddelen waaien vanzelf over. Nieuwe inzichten van de wetenschap leren ons dat we allemaal hartstikke ziek worden van het ritme, de regelmaat en stabiliteit waarin we leven. Omdat IF daarop een welkome afwisseling is, is deze hype er wat ons betreft eentje om te blijven. Doe je mee? Gewoon morgen niet ontbijten omdat het ‘moet’ maar eerst bewegen en pas eten als je honger hebt is al een hele stap. Succes!

 

Wil jij aan de slag met Intermittent Fasting? Wij hebben de voordelen van Intermittent fasting en de toepassingen in deze praktische gids voor je op een rij gezet om jou simpele handvatten te geven om de beste versie van jezelf te worden.

URL Bronnen :[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29419624 [2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20921964  [3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1859864/ [4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11252685 [5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388543/

Health & Food

Lees ook