De beloofde energie komt namelijk niet uit de verf wanneer je lever niet meer op volle capaciteit werkt (en dat is bij meer mensen dan je denkt het geval). 'Wat heeft de lever met jouw vermogen tot detoxen te maken?' denk je nu wellicht. Dit orgaan is echter cruciaal.
Het ontgiftingsproces van je lichaam is ingewikkeld en verloopt in fasen. Een belangrijke eerste fase is in handen van je lever:
Sapvasten: alléén bij een gezonde lever
Je lever kan ongewenste stoffen, zowel inkomende als bestaande (denk aan bijproducten uit je eigen stofwisseling; maar ook lichaamsvreemde ongewenste stoffen zoals medicijnen, e-nummers en genotmiddelen; en overtollige stoffen als hormonen) niet zomaar doorzetten en uitscheiden via je uitscheidingsorganen (nieren, darmen, huid en longen). Hij zal deze -met behulp van tal van enzymen- eerst water- en vetoplosbaar moeten maken
Stoffen waar je lever om wat voor reden dan ook géén raad mee weet, slaat hij op in je vet. En dat is waar het mis kan gaan. Die giftige stoffen blijven rustig in je vet zitten, totdat je je vetcellen aanspreekt, zoals bijvoorbeeld tijdens een kuurtje sapvasten. Dan komen de in je vet opgeslagen giftige stoffen weer vrij. Voor een geslaagde detox is het dus een absolute voorwaarde dat je lever ‘in goeden doen’ is, want die krijgt de vrijgekomen giftige stoffen (alsnog) te verwerken. Als deze dit niet effectief (genoeg) kan doen, kun jij je bijzonder naar gaan voelen van al deze stoffen die ineens in je systeem circuleren.
Maar… hoe weet je of je lever in goeden doen is? Om dit uit te zoeken zijn belangrijke vragen: kun je tegen vet eten? (Iedereen kan tegen vet eten als de lever voldoende gal produceert.) Kun je zonder probleem wat alcohol drinken? (Normaal gesproken kan een gezonde lever prima enkele glazen wijn aan.) Of kijk of je symptomen hebt. Mogelijke klachten van een verstoorde leverfunctie kunnen zijn: pijn in de leverstreek, een opgeblazen gevoel, moeheid, een beslagen witte tong, een bittere smaak, overal jeuk, eczeem, haaruitval en roos.
Klinkt bovenstaande niet bekend en heb je de vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is een lente-detox voor jou inderdaad een lekkere start van de zomer. En kies er in dat geval voor om te detoxen met groenten in plaats van fruitsap, dan doe je het helemaal goed.
Optimaal detoxen – voor iedereen -
Zie je op tegen eindeloos groentesapjes maken of mis je de tijd daarvoor? Geen nood, want - in lijn met het voorgaande misschien niet geheel onverwacht - de beste detoxtip is nog altijd gewoon: eet even helemaal niet. Je lichaam kan namelijk prima zelf detoxen wanneer - en dit is belangrijk - je het de kans geeft. En dat doen we doorgaans niet meer, waardoor we onze samenleving zich verlaat op kuurtjes. Je lichaam de rust geven om zelf te kunnen reinigen heet ook wel intermittent fasting. Dé reden waarom dit concept zo enorm succesvol is en je er zoveel beter door gaat voelen (en als vanzelf gewicht verliest).
Deze manier van eten is al succesvol vanaf twaalf uur niet eten (de nacht meegerekend!) en zeventien maaltijden per week. Dat laatste lijkt misschien weinig, maar als je eenmaal lekkere gerechten maakt die goed verzadigen, dan taal je de uren erna ook niet naar eten. Zo schep je de optimale omstandigheden voor zowel je alvleesklier als je lever om optimaal hun werk te kunnen doen, zowel tijdens een sapvastkuur, als in het ‘gewone’ dagelijks leven.