Waarom is rucola gezond?

De krachtige eigenschappen van rucola - 5 goede redenen om eens vaker rucola te eten!
E et jij weleens rucola? Ik hoop het, want rucola is naast boerenkool een van de gezondste groentes die er bestaat. Zet deze licht scherpe bladgroente dus regelmatig op het menu. En geloof me, het is niet alleen in salade of door een pasta lekker. Hieronder vind je de 5 krachtige eigenschappen van rucola en een lekker, verrassend recept.
Sprouts 1403167 640

5 krachtige eigenschappen van Rucola  
 

1. Rucola werkt alkaliserend
Rucola is een kruisbloemige bladgroente en werkt zeer alkalisch. Het neutraliseert zure afvalproducten in het bloed en lymfestelsel. 

2. Rucola helpt bij neuronenbeschadiging (dementie en alzheimer)
In een ons rucola zit 90% van de ADH vitamine K. Deze vitamine speelt een cruciale rol bij botvorming en herstelt neuronenbeschadiging in de hersenen. Het is goed bij dementie en alzheimer. 

3. Rucola beschermt tegen straling
Deze krachtige bladgroente bevat o.a. de vitamines A en C en is rijk aan B11 (foliumzuur), ijzer, calcium en mangaan. Rucola is bijzonder rijk aan betacaroteen (wordt vitamine A in het lichaam) en beschermt de kern van al onze cellen tegen straling. Rucola beschermt onze huid dus ook tegen schadelijke straling van de zon. 

4. Rucola is een goede huid- en leverzuiveraar
Omdat rucola veel zwavel bevat is het een zeer goede huid- en leverzuiveraar. Rucola helpt ook wanneer je last hebt van acne.
 
5. Rucola vecht en beschermt tegen kanker
Door het hoge vitamine A gehalte en de flavonoïden is deze groene bladgroente een ideale voeding om kanker te helpen voorkomen. Naast boerenkool is het een van de gezondste groentes ter wereld! Door regelmatig rucola te eten zou de kans op huid-, long- en mondkanker verkleinen. Rucola is rijk aan o.a. sulforafaan dat tevens zou beschermen tegen borstkanker, baarmoederhalskanker, dikkedarm-, eierstok- en prostaatkanker. Zoals de Griekse arts Hippocrates ooit zei: “Let food be thy medicine”. 

12 4 rucola smoothie

Verrassend rucola recept: Frisse Rucola Smoothie

Gebruik rucola in salades met zoete elementen. De scherpe smaak van rucola is heerlijk met vijgen. Rucola is ook lekker in smoothies. Dat had je zeker niet gedacht hè. Nou, probeer deze verassende frisse smoothie dan eens uit!   

Ingrediënten:

  • 30 gram / 2 handjes rucola
  • 1 rode grapefruit
  • 1/2 ananas
  • 1 banaan
  • 1 kopje water   


Koop zo veel mogelijk biologische producten voor deze smoothie, want je wilt liever geen giftige stoffen zoals glyfosaat binnenkrijgen.
Hoe maak je deze smoothie? Schil de ananas, grapefruit en banaan en snijd deze in stukken. Blend alle ingrediënten in de hogesnelheidsblender.   

Tip: gebruik i.p.v. water ook eens water van de groene kokosnoot. Dit water is niet alleen ontzettend lekker, maar ook zeer mineraalrijk! Kies de puurste, zonder toevoegingen. Ik neem altijd raw coconut water. 

Extra tip: voeg eventueel nog wat extra bladgroente zoals spinazie of veldsla toe. Let op: overdaad kan zeker schaden. Doseer en varieer vooral, dit zal je gezondheid goed doen. Wist je trouwens dat wilde rucola in graslandschappen tussen het gras groeit? En je kunt het bijvoorbeeld ook tegenkomen in de berm van de weg.   

Tekst: Suzanne Poot, auteur Rauw, naakt en gezond,
Hippocrates health educator & spreker, Bedenker van de juicechallenge.nl   

 

Is jouw lichaam wel toe aan een voorjaarsschoonmaak en wil je graag leren hoe je dit op een goede en gezonde manier kunt doen? Check dan eens ons e-book "Eenvoudig en Gezond Detoxen". Met dit praktische e-book én de recepten helpen we jou om je lijf een grote schoonmaak te geven, zonder hoofdpijn, duizeligheden of andere nare bijkomstigheden van een normale detox. 
Health & Food

Lees ook