Tips om je kind gezond te laten eten

Van moeilijke eters naar gezonde genieters: 8 tips om je kind gezond te laten eten!
H eb jij moeilijke eters thuis? Zit je 's avonds vaak tegen een pruillip aan te kijken wanneer je tegen je kind(eren) zegt dat ze hun bord leeg moeten eten? En voorzie jij al een strijd wanneer de groenten op tafel komen? Zonde! Met deze tips maak je het een stuk makkelijker om je baby, peuter en een wat ouder kind gezond(er) te laten eten!
Dough 3082589 640

Ondanks dat mijn eigen 3 kleintjes het wel gewend zijn om gezond te eten, doen ze dat echt niet iedere dag met even veel plezier. Zo moet ik nog steeds de avocado in de chocolademousse verstoppen omdat mijn zoontje weigert om dit te eten. En soms wordt er met de 'bomen' (broccoli) meer gespeeld dan dat ze maagvulling vormen. Geen nood, voor alles is een oplossing. Met onderstaande tips krijg je kinderen langzaam (maar zeker) naar een gezond eetpatroon. 

 

Vooral doen!


1. Verzin een mooi verhaal bij een gerecht 
Kinderen vinden een bord met groenten interessanter als er een mooi of spannend verhaal bij verteld wordt. Een gerecht met rode/roze bietjes wordt een prinsessengerecht. En de groene erwten fritata`s zijn Shrek pannenkoeken. Ben je wat minder creatief? Uitleggen dat je kind harder gaat voetballen of nét zo sterk wordt als papa als hij z`n groenten op eet kan natuurlijk ook.   

2. Doe het samen 
Betrek je kinderen bij het boodschappen doen, laat ze het avondeten een keer uitkiezen en betrek ze bij het koken. Kinderen kunnen prima gehaktballen draaien en er zijn kindvriendelijke keukenmessen te koop waar ze veilig mee kunnen leren snijden. Ondertussen kun je ze wat laten proeven. Het is voor een kind veel aantrekkelijker om een stukje groente te proeven wat het zelf gesneden heeft, dan dat het om 6 uur een kant-en-klaar bord voor zich krijgt. Ga naar een zelf pluk tuin. Wedden dat je kind zelf wil plukken én proeven?


3. Geef voorlichting 
Vertel over voeding. Wat is gezond? Waar komt het vandaan? Neem de kids mee naar de boerderij of een zelfpluk tuin. Als je ter plekke wat koopt, dan is hun enthousiasme gewekt en zullen ze het sneller proberen.   

4. Verstop het eten 
Pureer lekker veel groenten in een (tomaten)saus voor bij het eten. Vaak gaat een pasta met (tomaten)saus er wel in, terwijl deze groenten anders naar de rand van het bord worden geschoven. Dit verstoppen geldt ook voor de avocado in chocolademousse en je kunt uiteraard nog veel meer pureren en verstoppen. 

Wil je meer weten over wat nou echt gezond is voor onze kids? En hoe je je gezin zover krijgt dat groenten zonder morren wordt opgegeten? In deze online cursus Kindervoeding leer je alles over voeding voor (kinder)lijfjes. Voor hersentjes die de juiste bouwstoffen krijgen om te kunnen presteren en concentreren en voor blije, gelukkige kinderen die optimaal kunnen genieten van het leven. Gezonde en gelukkige kinderen, daar gaan we voor! 
Adorable baby bowl 302482

5. Varieer met verschillende bereidingswijzen
Veel groenten kun je zowel bakken als grillen of in soep verwerken. Als je groenten op diverse manieren bereidt, leren je kinderen deze op verschillende manieren kennen en van smaken wisselen. Zijn je kids geen (pompoen)soep liefhebbers? Dan lusten ze misschien wel stukjes gegrilde pompoen uit de oven. Lusten ze geen gestoomde broccoli? Dan lusten ze misschien wel broccoli soep.

6. Geef gezonde tussendoortjes 
Een tussendoortje staat niet gelijk aan koek of snoep. Dit kan ook prima komkommer, fruit, wortel sticks, paprika reepjes of cherry tomaatjes zijn.  Begin met het halveren van een koekje en leg er wat groente naast om de overgang van ongezond naar gezond niet te groot te maken. Rauwkost zet je ook gewoon in een bakje klaar en je hebt het nergens over. Het moet niet, maar het staat wel lekker klaar. Wedden dat ze voor je het weet lekker zitten te knagen?

7. Heb 10x geduld 
Het kost ongeveer 10x proeven voordat kinderen aan een nieuwe smaak gewend zijn. Word dus niet wanhopig als je kind iets niet eet. En ga vooral niet pushen. Blijf aanbieden en laat je kind steeds opnieuw proeven. De eerste paar keren zal het een smaak afwijzen, maar na 10x zal je kind het vanzelf gaan eten. Begin met milde smaken zoals pompoen, komkommer, courgette etc.  

8. Wees creatief 
Een kind ziet de wereld anders dan wij en dat uit zich ook in het eten en de voorkeuren op het bord. Geen heel prakje in het midden maar het liefst losse componenten over het bord verspreid heeft de voorkeur bij kids. En dan het liefst 7 componenten en 6 kleuren. Maak van het gerecht een mooi bord. Een gezicht met ogen van tomaatjes en snijd alles in crea vormpjes. Hier gebruik je heel simpel vormpjes, koekjes stekers en andere materialen voor. 

Wees creatief en maak een feestelijk bord!
Affection beach child 173666

Beter niet doen


Wees niet te streng 
Verplicht je kind niet het bord leeg te eten. Kinderen moeten stoppen met eten als ze vol zitten en niet als ze alles opgegeten hebben. Door kinderen te laten eten terwijl ze geen honger hebben, leren ze niet te luisteren naar wat hun lichaam aangeeft.   

Laat je kinderen niet voor de tv of een ander beeldscherm eten 
Wanneer ze naar hun favoriete programma kijken, hebben ze geen aandacht voor hun eten. Daardoor proeven ze geen smaken en voelen ze niet wanneer ze vol zitten. Wel vaak een handig moment om de groenten die er normaal alleen met veel geworstel ingaan er gedachteloos in te krijgen. 

Koppel eten niet aan straffen en belonen 
Op die manier loop je het risico dat kinderen eten als straf of beloning gaan zien en op die manier ook inzetten. Eten is bedoeld om te voeden. Niet om goed of fout gedrag aan te leren.   

Zet geen ongezonde voeding in om je kind gezond te laten eten 
Dus zeg niet: je krijgt alleen een toetje als je je bord leeg eet. Ze zullen hun bord met gezond eten opeten 'omdat het moet' om te krijgen wat ze willen, namelijk het toetje. Maar daardoor groeit de weerstand voor het gezonde eten en de zin in het toetje...     

 

Met deze tips en toegegeven, een beetje geduld, zullen de pruillipjes en strijd uiteindelijk verdwijnen. Houd vol! 

Heeft gezonde (kinder)voeding al een poos jouw interesse? Gezond(er) leven, het ontwikkelen van jezelf? Zou je hier graag een sturende rol in willen hebben en de volgende generatie op het juiste spoor zetten? Dan is onze part-time opleiding tot Better Health Kindervoedingscoach wellicht iets voor jou! 
Health & Food

Lees ook