Herpes simplex?! Voorkom die koortslip met natuurlijke tips!

Tips om een koortslip te voorkomen!

Weg met de koortslip

H eb jij, net als ik vroeger, ook wel eens last van die vervelende lipblaasjes? Of misschien is er iemand in je omgeving die vaak last heeft van deze koortsblaasjes. Dat is namelijk heel goed mogelijk, want meer dan 70% van de Nederlandse bevolking is drager van het herpes simplex virus (HSV-1 virus), met als resultaat de welbekende koortslip.
Post 1 %287%29

Het herpes simplex virus

Klinkt heftig! Maar dit is simpelweg het virus dat een koortslip veroorzaakt. Het is verwant aan het virus dat ook voor de waterpokken zorgt. De met vocht gevulde blaasjes kunnen er dus het zelfde uitzien. Het herpes virus blijft levenslang in je lichaam en kan hierdoor op ieder moment voor een uitbraak zorgen. Het virus bevindt zich slapend in de zenuw en wacht af tot het immuunsysteem verzwakt is waarna het de kans heeft om tot een uitbraak te komen. Naast de met vocht gevulde, pijnlijk en jeukende blaasjes kan je ook nog last hebben van griepsymptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn en koorts. 

 

Mogelijke oorzaken van een koortslip

Er zijn verschillende oorzaken te vinden waardoor een uitbraak van het herpes virus sneller optreedt. Dit zijn:

  • Stress en onvoldoende slapen hebben invloed op je immuunsysteem waardoor het virus actief wordt
  • Grote verandering van klimaat, dus van zonlicht naar kou en vice versa
  • Voeding waaronder te veel suikers, of snelle koolhydraten. Veel verzadigd vet en een voeding hoog in arginine en laag in lysine.
Het virus bevindt zich slapend in de zenuw en wacht af tot het immuunsysteem verzwakt is, waarna het de kans heeft om tot een uitbraak te komen.
Post 1 %288%29

De oplossing: Pas je leefstijl aan!

Hoe je een koortslip kan voorkomen, is door je leefstijl aan te passen. Ik heb een paar handige tips voor je op een rijtje gezet:

  • Zorg voor voldoende voeding met het aminozuur lysine. Helaas kan het lichaam zelf geen lysine produceren, dus je bent geheel afhankelijk van de eiwitten uit je voeding. Het aminozuur remt samen met vitamine B6 en magnesium de groei van het herpes virus. Lysinerijke voeding zijn vlees, eieren, vis, melk, gevogelte en kaas
  • Pas op met argininerijke voeding. Dit eiwit in is van invloed op de ontwikkeling van een koortslip. Het aminozuur arginine speelt een belangrijke rol bij groeiprocessen en zo ook bij de groei van koortsblaasjes. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten zijn onder andere graanproducten, noten en cacao. Arginine en lysine zijn dus elkaars tegenhangers. 
  • Probeer stress te vermijden en zorg dat je voldoende slaapt, want een uitbraak van het herpes simplex virus treedt vaak op bij een verminderde weerstand en stress.
Merk jij dat je slecht slaapt, of dat je symptomen van teveel stress of een burn-out herkent? Tijd voor een energie boost! Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je voor blijvend resultaat? Met dit uitgebreide e-book "Energie Boost" zetten wij alles voor je op een rijtje zodat jij gaat bruisen van energie na een heerlijke nachtrust! 

Geschreven door: Yvonne van Vugt

Om het belang van een gezonde mond en stralende lach met jullie te delen schrijft Yvonne columns over de relatie tussen leefstijl, voeding, mondhygiène en een fit lichaam. Vind je dit een interessant artikel? De tweede druk van Yvonne's boek "Eet je mond gezond" is net uitgekomen!

Health & Food

Lees ook