Gezonde tips tegen snoepen en snaaien in de avond

7 tips tegen het avondsnaaien en voor een slanke lijn
N iet iedereen die te zwaar is heeft een ongezonde liefde voor junkfood. Velen eten over het algemeen juist zeer gezond eten. Hoe komt het dat je gezond eet en toch die laatste kilo's niet kwijtraakt of zelfs aankomt? Misschien eet je overdag gezond maar ga je 's avonds de mist in. Thuis ontbijten, lunch en twee tussendoortjes mee naar werk... En dan kom je thuis en gaan alle remmen los...
Chocolate cookie cookies 890577

Eet jij gedurende dag gezond maar kun je in de avonden jezelf niet beheersen? Velen mannen en vrouwen lopen tegen dit probleem aan. Gedurende een drukke werkdag is gezond eten geen probleem en thuis kook je een (gezonde) maaltijd. Maar dan... die avonden op de bank. Dat zijn voor de meesten de cruciale uurtjes waarin het fout gaat. 

7 tips tegen het avondsnaaien 

Na ons bord eten wordt in menig huishouden de keukenkast nog regelmatig opengetrokken. Geen kruimel is veilig. En dat terwijl er toch echt voldoende gegeten is. Ons eetgedrag in de avond heeft zelden iets met voeding of een hongergevoel te maken. Het overeten in de avonden komt bijna altijd voor uit onrust of gewoonte. We zijn gewend te eten bij de tv of kunnen niet zonder dat (pak) koekje bij de koffie. We voelen ons misschien onprettig en ja hoor...  we staan weer continue met de neus in de koelkast. We zijn gewoonte dieren en het is lastig om snaai- snoep en snack-gedrag in de avonden los te laten. Met deze reden heb ik een aantal gouden tips opgesteld die je hierbij kunnen helpen. Deze tips kunnen jouw bevrijding van slechte eetgewoonten zijn. Probeer het uit en wees geen slaaf meer van zeurende trek. Wie wilt dat nu niet?

Pumpkin soup 2972858 640

Maak een voedende avondmaaltijd 
Maak van de avondmaaltijd een vullend gerecht dat licht verteerbaar is. Kies voor een stukje vlees of vis en gegrilde of gestoomde groenten of een lekkere salade. Beperk de hoeveelheid rijst, volkorenpasta of andere graanproducten. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel, hoe minder trek je naar de maaltijd hebt. Van granen krijg stijgt je bloedsuikerspiegel aanzienlijk en krijg je op den duur juist trek. Als je wilt afvallen kun je rijst, pasta en aardappelen in zijn geheel weglaten. Laat het je smaken en gebruik voldoende eiwitten en gezonde vetten. Breng je gerecht op smaak met olijfolie pitten en zaden of verwerk olijven of een kwartje avocado door de sla. Je kunt ook voor een verwarmende gebonden groentesoep kiezen, verzadigend maar niet zwaar te verteren. Zorg ervoor dat je avondmaaltijd geen zwaar te verteren calorieën explosie is maar een verzadigende voedende maaltijd.
 

Weg met de toetjes
Ben je gewend een toetje te eten na de avond maaltijd? Probeer deze gewoonte los te laten. Toetjes zijn zelden nodig of nuttig qua voedingsstoffen en bevatten vaak veel lege calorieën en suikers. Sluit je avondmaaltijd af met een kopje kruiden-, munt- of gemberthee. Kun je niet zonder een dessert? Kies dan voor wat fruit of een blokje 85% chocolade.  Neem een paar hazelnoten, walnoten of amandelen bij het fruit om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Maar wacht altijd 20 minuten tot na de maaltijd en luister naar je lichaam. Heb je dat toetje wel echt nodig?

Schone tanden, rust in het hoofd
Poets je tanden na de avondmaaltijd en ga er even goed mee aan de slag. Uitgebreid tandenpoetsen, flossen en stoken is best een klus. De mint smaak van tandpasta gaat trek tegen. Maar niet mint alleen, ook het idee van opnieuw de tandenpoetsen weerhoud ons van snacken en snoepen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar probeer het eens uit, je zult zien dat je tandenborstel bijna evenveel doet voor je figuur als een loopband. De tandenborstel is een stuk betaalbaarder.

 

Dog 774724 640

Frisse lucht, weg met de trek!
Maak een ommetje buiten de deur of ga op het dakterras/balkon of in de tuin staan. Frisse lucht helpt bij zeurende trek. Je zal merken dat de zin in snoepen en snacken al snel wegtrekt. Ga wandelen met je hond of met je vriend, huisgenoot, vriendin, moeder of vader. Of gewoon alleen, ook heel fijn. Iedere dag bewegen is cruciaal voor een gezond lijf en is uiterst goed voor ons na de maaltijd. Het bevordert de spijsvertering en frisse lucht neemt trek weg. Het kan zijn dat je met trek het huis verlaat en na tien minuten lopen merkt dat je daadwerkelijk vol zit. Een vreemd fenomeen maar het is echt waar.


Blijf van de bank en beweeg
Ga niet gelijk op de bank zitten na je avondmaaltijd. Ga de was doen, leg je kleren klaar voor de volgende dag en loop een beetje rond. Net als de wandeling helpt bewegen door het huis ook. Door te bewegen kun je ineens voelen hoe verzadigd je eigenlijk bent. Het is bijna onmogelijk om het gevoel van "genoeg" te ervaren wanneer je stil zit. Je lichaam en geest worden door stilzit op een manier verdoofd voor de signalen van verzadiging. Wanneer je beweegt valt deze verdoving weg. Het is niet voor niets dat je veel meer trek hebt op dagen dat je continu stil zit en minder eet op dagen dat je moer rond rennen. Ook ben je even afgeleid. Je hoofd zit niet in de keukenkast maar bij de wasmachine. Stil zitten is dus funest voor de slanke lijn. 


Heb je trek of onrust?
Zeurende trek die maar niet over gaat... wat je ook eet. Misschien heb je geen trek maar onrust. Ga bij jezelf na of je wilt eten uit onrust of honger. Heb je buikhonger omdat je daadwerkelijk te weinig gegeten hebt? Of heb je "hoofdhonger', de neiging iets te eten om met onderliggende onrust om te gaan? Ga zitten met een dagboek of notitieblok en schrijf op wat je precies voelt. Probeer jezelf als een uitje te pellen. Laag na laag tot de onderliggende gevoelens bovenkomen. Het hoeven geen grootse emoties te zijn. Het kan al de onrust zijn omdat je kamer een rommel is. Toch is je gevoel ontdekken niet altijd makkelijk, wel belangrijk. Probeer de kern van het dagelijkse snackente ontdekken. Weten waar het gedrag vandaan komt is belangrijk voor het oplossen van het probleem. 

Olives 3191245 640

Moet je knabbelen? Ga voor gezond!
Kun je het echt niet laten om de koekjes, snoepjes, chocola, zoutjes, chips en kaas te laten staan? Haal het dan niet in huis. Knaag jij de randen van je tafel af als er niets te snoepen is? Haal dan worteltjes, paprika, olijven, bessen, tomaatjes en andere lekkere snoepgroenten en licht fruit in huis. Pas op met te veel fruit. Twee a drie stuks fruit zijn voldoende.

Dit zijn 7 manieren om snoepen, snacken en overeten in de avonduurtjes tegen te gaan. Deze methoden helpen natuurlijk ook als je s'middags last hebt van overeten. Er zijn natuurlijk veel meer manieren om de zeurende trek te verhelpen. Zo kun je ook je maaltijden slim samenstellen om zoete trek en eetzin te voorkomen. Heb jij geen zeurende trek maar moeite met portie-controle bij de avondmaaltijd?  Dagelijks met een opgezette buik vol eten in bed liggen is niet gezond en ook niet bevorderlijk van de slanke lijn. Ook hier kun je van af komen.

 

Health & Food

Lees ook