Eucalyptus; een natuurlijk middel tegen muggen. De etherische olië om muggen op een natuurlijke manier te verdrijven

De natuurlijke oplossing tegen muggen en nog meer voordelen van eucalyptus
H oe ga je in het muggenseizoen de zoemende plaaggeesten natuurlijk tegen? Er is wel degelijk een oplossing!

Het is weer muggenseizoen, dus de zoektocht naar goede muggen/insecten wering is weer in volle gang. Zeker omdat onze stekende vliegende vrienden erg van natte zomers houden. Krijgen we potverdorie dubbel straf... Tijd voor actie dus, want ik werd het een beetje zat om iedere morgen met een nieuwe rode bult op mijn gezicht wakker te worden. Men name kleintjes krabbelen zichzelf helemaal open als je niet oplet, dus na een goede spray voor overdag is iets wat 's nachts goed werkt ook bijzonder welkom. Het is ook weer even zoeken, want als je op de natuurlijke toer bent kom je er al snel achter dat niet alles wat natuurlijk is ook even werkzaam is, of liever gezegd even lang werkzaam is
 

De natuurlijke oplossing tegen de muggen

Het niet natuurlijke DEET bijvoorbeeld, werkt als een dolle maar dat wil ik liever niet op mijn huid hebben, zeker niet op die van de kleintjes. Deet (dimethyl-m-toluamide) is een stof die de geursensoren van muggen in de war brengt waardoor ze weer rechtsomkeert maken, maar de concentratie deet in een product bepaalt hoe lang en hoe effectief het is. Deze zelfde concentratie bepaalt ook hoe schadelijk deze chemische toevoeging voor jouw lijf is. Een hoge concentratie deet in je anti-muggen product maakt dat een product volgens de Keuringsdienst van Waren ook prima te gebruiken is als nagellakremover (al formuleren zij het iets anders). Dus dat zegt al wat. Neurologische klachten zijn bekende bijwerkingen van Deet in hogere concentraties of te frequent gebruik. 

Ik ga dus liever op zoek naar natuurlijke oplossingen. Een klamboe bijvoorbeeld is natuurlijk lekker effectief, maar ook niet zonder haken en ogen. Maak het ding goed vast, want met een beetje gaatje weten de stekers je genadeloos te vinden. Bovendien worden ze hier al snel gejat als prinsessenjurk en dan ben je weer iedere avond een uur bezig het ding goed op te hangen. 

 

Eucalyptus

Eureka, eucalyptus!

Totdat… ik de citroen mengde met eucalyptus. Ik had -klaar voor de nacht- braaf de citroenolie weer op het kussen gedruppeld, met wat kokosolie en lavendelolie (werkt blijkbaar ook licht preventief) op mijn huid gesmeerd, maar had vanwege een verstopte neus een paar druppeltjes eucalyptus in de vernevelaar gedaan. Wat schetste die avond mijn verbazing? Geen mug meer te bekennen! Geen verstopte neus én niet gestoken, wat een heerlijke combinatie. De eucalyptus blijkt in combi met de citroen voor muggen te zijn wat citronella voor mij is: te vies voor woorden. Ze bleven er mooi weg van, en ik heb heerlijk geslapen. Eucalyptusolie was al een favoriet hier in huis omdat je er zelfs met een heftige verkoudheid en de daarbij behorende verstopte neus toch heerlijk op kunt slapen. 

De olie, gemaakt van de bladeren van de Australische eucalyptusboom reageert met je slijmvliezen door niet alleen slijmoplossend te werken, maar het ook los helpen komen zodat je het kunt ophoesten. Niet voor niets bevatten veel drogisten middeltjes ook eucalyptus (in Vicks Vapo Rub bijvoorbeeld, maar dat bevat dan ook weer ingrediënten die niet fijn zijn). Voor sommige mensen met astma werkt eucalyptus ook heel mooi, omdat eucalyptus de bloedvaten verwijdt en zo meer zuurstof in de longen toelaat, maar er zijn ook mensen die allergisch zijn voor eucalyptus en dan werkt het uiteraard averechts.     

Wat nog meer? 
Eucalyptus olie is tevens antibacterieel dus effectief in het behandelen van (schaaf)wondjes en andere ongelukjes waarbij de huid beschadigd is. De Aboriginals gebruikten de eucalyptus bladeren al om wonden te behandelen en te desinfecteren, vandaar dat je het ook in bepaalde wond-zalfjes tegenkomt. Het verdooft daarnaast ook licht, dus dat is bij deze uitdagingen altijd meegenomen.  

Medium flesje

Eucalyptus is teven heerlijk in je shampoo tegen roos samen met een beetje Melalauca (tea tree olie). Ik druppel er ’s ochtends ook weleens een paar druppeltjes van in de douche alvorens ik de douche aanzet. Je staat dan in een heerlijke stoomdouche te genieten van de eucalyptus. En een paar drupjes in stinkende (gym)schoenen, droger of stofzuigerzak is ook een zeer grote aanrader. Heb je aften? Druppel de eucalyptus samen met een beetje tea tree olie op een wattenstaafje en stip de aft regelmatig aan. Dit versnelt het genezingsproces en verlicht de klachten. 

Een hele fijne olie dus, om ook in het niet-muggenseizoen in huis te hebben. Ik haal mijn eucalyptus olie hier (klik op link). 

Leuk recept! 
Maak je eigen Vicks Vapo Rub: Mix 1-2 druppels eucalyptus olie, 1-2 druppels pepermunt olie met een lik kokosolie en smeer uit over je longen bovenin de borst en rug. 

Health & Food Kids & Family

Lees ook