Eetbare bloemen: bloeien van binnenuit (plus een bliss balls recept!)

Alles over de gezondheidsvoordelen van eetbare bloemen! Plus een heerlijk recept van goddelijke bliss balls met rozen…
H et is zomer en de natuur staat in bloei. Een seizoen van overvloed. Er is volop fruit, van fluweelzachte frambozen tot dieppaarse kersen. Ook op het gebied van groenten is er volop keuze. Better Health Ambassadeur Myrthe Johansen schreef dit inspirerende artikel over de gezondheidsvoordelen van eetbare bloemen! Plus een heerlijk recept van goddelijke bliss balls met rozen…

In mijn moestuin pluk ik peultjes, sperziebonen en oogst ik sla, radijs en broccoli. Ook staan er eetbare bloemen in mijn tuin, die fleuren alles op. Ze zijn niet alleen mooi om te zien maar veel eetbare bloemen hebben ook bijzondere eigenschappen. Omdat de natuur mijn grootste inspiratiebron is besloot ik vorige maand twee workshops te volgen op het gebied van eetbare wilde planten en bloemen. Om me opnieuw te laten inspireren (en omdat ik nou eenmaal gek ben op wildplukken).

Eetbare bloemen 1

Veelal zijn we bekend met de toepassing van bloemen voor uitwendig gebruik. Denk aan calendula zalf, deze ondersteunt het herstellend vermogen van je huid. De oude Egyptenaren gebruikten deze bloem al omdat deze verjongende eigenschappen zou bezitten. En lavendel, waar de geur rustgevend van is en deze bloem heel geschikt maakt  in een ontspannende massage olie. Kamille kun je gebruiken als kompres op vermoeide ogen, ook werkt kamille licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Dit is de kracht van de natuur! Op een van de workshops maakte ik kennis met Sint Janskruid. Wanneer je de gele bloemen kneust verschijnt een dieprood, bijna paars sap. Wanneer je de bloemen in een laag olie laat trekken ontstaat er een dieprode verwarmende olie. De zomer alvast gevangen in een potje voor koude dagen, om bijvoorbeeld je voeten mee te masseren wanneer die koud zijn.

Bloemen om te eten

Deze krachtige plant wordt niet alleen gebruikt om verwarmende olie van te maken maar wordt ook gebruikt als natuurlijk antidepressiva bij een milde tot matige depressie. Het verbetert je stemming. Planten kunnen ongelooflijk veel kracht hebben. Het is daarom ook niet aan te raden om opeens veel van het een of ander te gaan gebruiken. Zoals voor alles geldt, verdiep je in de werking, varieer en gebruik met mate.

Al denk ik niet dat je je snel zal overeten aan eetbare bloemen. Een beetje is lekker, veel vaak te overheersend. Mocht je nog geen eetbare bloemen eten, dan zou ik het je wel aanraden want de eigenschappen die ze hebben qua geur (rustgevend) of bij uitwendig gebruik (herstellend), die hebben ze net zo goed wanneer je de bloemen eet of drinkt!

Veelvoorkomende bloemen en hun eigenschappen op een rijtje:
Eetbare bloemen 2

Oost-Indische kers: lijkt qua werking wel wat op de goudsbloem, ontsmettend en ontstekingsremmend. Wanneer je nog nooit een bloem van een Oost-Indische kers hebt geproefd, raad ik je aan dat eens met veel aandacht te doen. De eerste keer dat ik dit deed viel ik van de ene in de andere verbazing. De fluweelzachte bloem, zoete nectar in het hart en voor de rest een peperige smaak, maakten het tot een ware zintuiglijke beleving.

Bieslookbloem: ook pittig maar heel anders dan de Oost-Indische kers. Wanneer de plant gaat bloeien is de stengel minder lekker. Hij wordt hard en stug. Maar juist dan is het tijd om de bloem, die bestaat uit een heleboel stervormige purperen bloemetjes, te oogsten.

Borage oftewel komkommerkruid: heeft ook stervormige bloemen. De harige bladeren van de komkommerplant werden vroeger als een soort spinazie gegeten. Tegenwoordig gebruiken we de hemelsblauwe stervormige bloemetjes vooral decoratief in het eten en wordt uit de zaden essentiële olie voor voedingssupplementen gewonnen.

De eetbare bloemen die je het meest in het wild tegenkomt zijn vlierbloesem en paardenbloem in het voorjaar en madeliefjes het hele jaar door. Vlierbloesem wordt ook al eeuwenlang toegepast als geneeskrachtig kruid. Met name bij griep en verkoudheid. En dan de madelief, het bekendste bloemetje in het gazon. Zij doet het ook heel goed door een salade. De Latijnse naam is Bellis perennis wat letterlijk ‘alle jaren mooi’ betekent.

Eeuwige schoonheid, dat is wat eetbare bloemen brengen. Niet alleen een lust voor het oog maar ook op andere gebieden voedend. En dan zijn de bloemen die ik beschreven heb nog maar een fractie van alle eetbare bloemen die er zijn. Driekleurig viooltje, lindebloesem, korenbloemen en natuurlijk de roos mogen eigenlijk niet in dit rijtje ontbreken. Ik hoop dat ik je inspireer om je hier eens verder in te verdiepen!

Recept: goddelijke bliss balls met biet en rozen

Daarom hier een recept van bliss balls met rozen. Rozen worden namelijk al eeuwenlang geroemd om hun helende eigenschappen voor zowel lichaam als geest.

Bliss balls met biet en rozen (30-35 stuks)
Ingrediënten:

Eetbare bloemen 3

Bliss balls
Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine en maal het tot een soort van grove of fijnere pasta, net wat je lekker vindt. Proef even en voeg naar smaak eventueel nog wat toe. Je kunt in plaats van citroenrasp en sap sinaasappel sap en rasp gebruiken, ook heel lekker.

Het mengsel is plakkerig en een beetje zacht in de kom. Maak er balletjes van (ik hou meestal zo'n 15 gram per balletjes aan) en rol ze door de kokos en bloemblaadjes. Leg ze vervolgens op een schaaltje met bakpapier (dan plakken ze zeker niet vast).

Zet de balletjes vervolgens een paar uur in de koelkast zodat de smaken zich kunnen mengen en de balletjes steviger worden.

En dan... genieten maar!

 

Dit artikel is geschreven door natuurvoedingsadviseur en hormooncoach Myrthe Johansen van Simplifyyourlife.nl. Een van onze Better Health ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar en onze andere editors lezen! Ook de receptfoto’s in dit artikel zijn gemaakt door Myrthe.


 

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!
Artikelen

Lees ook