Men kijkt nog weleens raar op als ik vertel dat ik mijn kinderen regelmatig een bak ijs voorschotel na de lunch. Dan moet ik er natuurlijk wel bij vertellen dat ze met deze traktatie niets anders binnen krijgen dan een lekker schaaltje fruit met goede vetten uit kokosmelk. Uit opvoedkundig oogpunt doen we dat niet als ontbijt of voor de maaltijd, dat is toch iets wat een kinderbreintje niet normaal moet vinden. Eerst goed eten, dan een ijsje. Maar dat zegt natuurlijk niet dat deze ijsjes qua voedingswaarden geen gezonde ontbijtjes kunnen zijn…
Met deze ijsjes, coupes en ijslolly’s kun je bovendien eindeloos variëren. Voeg voldoende eiwitten toe en het is ook voor jou een goed ontbijt. Roer bijvoorbeeld hennepzaad en/of noten door het ijs, of een plantaardige proteïne blend (biologisch en suikervrij) met een lepel rauwe cacao.
Ijs voor ontbijt, wie had gedacht dat dát bij volwassen worden kwam kijken. Jippie!
Deze hoeveelheden zijn voor ongeveer 3 kleine of 2 grote ijscoupes
Merry Blueberry ijs (foto)
Kokos-ananas ijs
Chunky Chocolade ijs
Nuts about Caramel
Voor de karamel:
Voor het ijs:
Bereidingswijze karamel
Verwijder de pit uit de dadels en doe ze met het water in de blender. Zet de blender op de hoogste stand zodat er een gladde dikke stroop ontstaat. Vind je dunnere karamel slierten lekker? Dan kun je wat extra water toevoegen. Schep de dadelkaramel door het ijs
Bereidingswijze ijsjes:
Stap 1: Doe de ingrediënten van het ijsje dat jij wil maken in de kan van een blender…en malen maar! Let op: maak je de Nuts about Caramel? Maak de karamel van tevoren en doe de dadels niet bij het fruit in de blender.
Stap 2: Je kunt er nu voor kiezen om ijslollies te maken of om je creatie gelijk als roomijs te serveren. Voor de ijslollies kun je echte ijsvormpjes gebruiken maar een diepe ijsklontjes vorm kan ook werken. Zo krijg je leuke kleine vierkante ijsjes, ideaal voor kinderen. Schep het ijs in de vormpjes en steek er een houten stokje in en zet nog even terug in de vriezer (lolly stokjes zijn te koop bij de xenos en bij meeste kookwinkels).
Je kunt er ook voor kiezen om de ijsjes half met vanilleijs en half met een andere smaak te maken. Dit zorgt voor een leuk kleurpatroon en smaakt natuurlijk ontzettend goed. Enjoy!
TIP: Eet je de ijsjes uit een coupe? Bestrooi de ijsjes dan met moerbeien, deze worden heerlijk krokant in het koude ijs!