Mijn eerste echte serieuze afvalpoging was toen ik 12 jaar was. Vruchteloos, want lijnen heeft voor mij nooit gewerkt. En toch heb ik uiteindelijk mijn doel bereikt. Vanaf het moment dat ik stopte met lijnen, begon ik met afvallen. Ik ben Eva Straten, ondertussen 30 zomers oud, met mijn 28-ste jaar bevallen van onze jongste zoon en toen op mijn 'grootst'. Plots kwam de spreekwoordelijke knop voorbij en ging hij om. Nu, twee jaar later kan ik heel trots zeggen dat ik op mijn 30ste 30kg afgevallen ben.
Kan iemand die opgegroeid is met altijd te dik zijn / lijnen / gepest worden / afvallen / aankomen etc. dit patroon doorbreken? Vol trots durf ik hier inmiddels volmondig "JA!" op te zeggen. Met licht overgewicht begon ik op mijn twaalfde met Herbalife. Je weet wel, van die lekkere shakes die je in de ochtend en de middag moet drinken, maar (hiep hoi!) in de avond mag je wel 'normaal' eten. Ik vond ze zó vies dat ik liever niets at. Dus mijn eerste maaltijd was vaak de avondmaaltijd. Gelukkig hebben we nu de wetenschap dat deze methodes niet de oplossing zijn voor het probleem. En al helemaal niet voor een kind. Dus wat gebeurde er na de shakes? Jawel, ik 'groeide’ natuurlijk weer.
Op mijn vijftiende stapte ik bij de diëtiste binnen. De boodschap die ik meekreeg; Eet meer! Dus dat deed ik braaf. Crackers met 20+ smeerkaas en plakjes komkommer, vruchtenhagel en margarine en tussendoor een liga. Maar lekker vond ik dit niet. Voordat het consult er bij de diëtiste weer aankwam even een paar dagen minder eten want ik wilde toch echt wel afgevallen zijn. Geen resultaat. Na een paar consulten stopte ik er weer mee. En jawel! Daarna groeide ik weer.… De jaren gingen voorbij en ik bleef groeien. Op de een of anderen manier wilde ik wel graag afvallen maar lukte het simpelweg niet. Calorieën tellen leek de logische volgende stap. Ik moest gewoon méér verbruiken dan er aan voeding in kwam, toch? Even leek dit te werken maar na een aantal maanden leken deze calorieën des te harder terug te slaan. BAM! Ik voelde me verslagen, niets werkte. Waarom zou ik eigenlijk nog zoveel moeite doen? Ik bleef groeien. Waar zit die stopknop nu toch? Zou ik hem ooit nog vinden? Gelukkig wel...
Kennis is alles. Het is veel makkelijker om gezond te eten, als je weet waaróm je wilt eten.
Voordat ik "begon”, ben ik mij gaan inlezen in gezonde (onbewerkte) voeding. Ik kwam uit op het boek van Rens Kroes; laagdrempelig met leuke en mooi uitziende recepten. Drie maanden later besloot ik alle zichtbare suikers te laten staan. Chocolade, snoep, etc deze kregen allemaal een rood kruis. Na deze periode ben ik gaan leren hoe ik etiketten moest lezen, glucose, fructose, maltodex…. wat? Snel kwam ik erachter dat ik alle zakjes, potjes en pakjes beter kon laten staan. Toen vertelde mijn zus me over de boeken van Amber. Wat een leuke frisse uitleg! Hier heb ik het hoe en waarom geleerd. Veel viel op zijn plek en door de kennis die ik opdeed werd het steeds gemakkelijker om bewuster met eten bezig te zijn. Ik ben er ondertussen ook heilig van overtuigd dat niet de hoeveelheid voeding of de calorieën mij dik maakten…. maar de chemische stoffen die aan het eten zitten. De liters cola light maakten plaats voor water en ik voelde me met de week prettiger. Ik kreeg opmerkingen dat ik straalde en dat gaf me nog meer motivatie om door te gaan! Voordat ik gezond ging eten had ik klachten aan mijn gal. Wat was de conclusie?... galstenen! Na het starten met groentesapjes in de ochtend en het vermijden van suiker/e-nummers en tarwe waren de klachten weg! Dit heeft me een operatie aan mijn galblaas bespaard. Het spreekt voor zich dat ik hier super blij mee ben, maar ook trots! Trots op mijn man die altijd achter mij staat, mijn familie en vrienden die alle etentjes op mijn wensen aanpassen en trots op het feit dat veel van deze mensen nu ook hun voeding veranderd hebben.
Ik ben er heilig van overtuigd dat niet de hoeveelheid voeding of calorieën mij dik maakten,
maar de chemische toevoegingen die in bewerkt eten zitten
Wat triggert jou om doelen te bereiken? Stel je jezelf realistische doelen? En als belangrijkste, sta je zelf achter je keuze, of laat je je door anderen vertellen wat wel/niet te doen? Heb je inspiratie nodig? Of wil je zelf de inspiratie zijn? Waar zit de spreekwoordelijke knop waar ik net over sprak? Je onderbewustzijn is erg belangrijk bij het behalen van doelen, deadlines en het oplossen van knelpunten. Niet alleen in je werk, school, thuis maar vooral ook in de eigen lijf. Je onderbewustzijn zijn allerlei processen die het bewustzijn niet waarneemt, toch sla je deze wel op! We weten dat vallen pijn doet, dit trucje van de natuur zorgt ervoor dat we veilig blijven. Ik wil jullie meenemen in het belang van je onderbewustzijn en de relatie tot afvallen. Hoe leer je jezelf te beschermen tegen eetgewoontes die we eigenlijk helemaal niet willen?
Hoe kom ik er nu achter wat ik nu echt belangrijk vind? En hoe hou ik dit vol? Afvallen omdat dit beter voor je gezondheid is of omdat je dan weer in je oude kleding past is vaak onvoldoende. Zoek jouw motivatie en hoe hou je deze vast!
Mijn top 6 tips om het afvallen vol te houden:
1. Doorbreken van gewoontes, mensen zijn gewoontedieren en eten vaak ook omdat ze dit gewend zijn. Ben jij gewend altijd op de bank tijdens een film een zak chips leeg te eten? In mijn weekenden was dit wel een terugkerend ritueel. Probeer deze gewoonte dan te vervangen tegen een gezonder alternatief. Neem ongebrande noten of neem lekker wat stukjes komkommer met zelf gemaakte guacamole. Een veel gezondere optie en je zal zien dat je snel minder eet!
2. Zoek iets waar je echt achter staat, vind je oudtante dat je moet afvallen? Of zegt iemand tegen je dat je dieet ‘X’ echt een keer moet proberen? Dit werkt niet! Zoek voor jezelf uit waar je achter staat! Kijk of het iets is waar jij je prettig bij voelt en waar jij jezelf in herkent. Doe ook vooral goed onderzoek, bekijk wat de voordelen zijn. En probeer zelf te voelen wat het met jou lijf doet. Is je huid mooier? Heb je minder pukkeltjes? Glanst je haar? Heb je meer energie? In dat geval ben je goed op weg!
3. Doe rustig aan, hoe impulsiever je je stort in een ‘nieuw avontuur´ hoe harder het tegen kan vallen. Neem kleine stapjes en wil niet in 1x je eetgewoontes voor 100% aanpassen. Als je op langere termijn je gewoontes kan aanpassen is de kans dat je er echt een lifestyle van maakt vele malen groter.
4. Eet eten waar je blij van wordt, vind je water helemaal niet lekker? Maak dan water met een smaakje. Citroen, munt, aardbeien, framboos, sinaasappel, komkommer etc. Je zal zien dat je op deze manier snel gewend raakt aan water! Zelf was ik verslaafd aan cola light en geloof me… als je even doorzetten vind je het daarna niet eens lekker meer! Kun je echt niet zonder een koekje bij de koffie? Maak dan zelf een lekker koekje! Door dit zelf te bakken weet je precies wat erin zit en kun je goede keuzes maken.
5. Ben niet te streng voor jezelf, kun je een dag niet de beste keuzes maken? Laat de moed niet zakken! Ieder eetmoment is weer een nieuwe. Als je de taart tijdens de verjaardag van je neefje niet kon weerstaan is er weer een nieuw moment om te kiezen om de toastjes te vervangen voor een lekker komkommertje of nootje.
6. Blijf positief, soms, ook al eet je supergezond, bereik je niet altijd de doelen die je wilt bereiken. Blijft je gewicht stilstaan? Krijg je toch weer een pukkeltje in je gezicht? Krijg je weer last van je darmen? Geef niet op! Als je volhoudt met je nieuwe gewoontes waar je helemaal achterstaat dan zijn er genoeg zaken die je de positiviteit geven. Je bent bijvoorbeeld wel al wat afgevallen, of je hebt wel al minder pukkeltjes dan voorheen.
Maar misschien wel het allerbelangrijkste; kies voor jezelf. Ben niet bescheiden maar gun jezelf het allerbeste en allerfitste lijf dat voor jou gemaakt is!
Looking for perfection is the only way to motivate yourself!
Eva Straten