Het is een behoorlijke opdracht om een gezonde vleesvervanger te kunnen vinden in de supermarkt. Zelf houd ik niet zo van de term vleesvervanger, want wie geen vlees wil eten is helemaal niet op zoek naar een vervanger voor vlees maar wil puur en alleen een gezonde vegetarische eiwitbron, met het liefst ook vitamine B12.
Zuivel als vleesvervanger
Het is je wellicht opgevallen dat zuivel niet in het rijtje hierboven staat. Zuivel word vaak gebruikt als vleesvervanger door vegetariërs. Hoewel zuivel redelijk wat eiwitten en vitamine B12 bevat is het voor de gezondheid nou niet de beste keuze. (bewerkte) Zuivel zorgt bij veel mensen voor gezondheidsklachten die verband hebben met het immuunsysteem. Ook is het melkeiwit caseïne net als gluten een aanslag op je darmwand. Om die reden hebben we zuivel niet opgenomen in onze top 5.
Champignons goede vleesvervanger?
Champignons zijn lange tijd als vleesvervanger gepromoot. Maar een kenmerk van vleesvervangers is dat ze in ieder geval eiwitten, en het liefste ook vitamine B12 bevatten. Champignons bevatten dit niet. De structuur van champigons geeft echter vaak wel een extra dimensie aan de maaltijd. En ze zijn zó gezond, een ware traktatie voor je immuunsysteem. Ondanks dat ze niet als eiwitbron kunnen dienen adviseren we je wel om ze zeker vaak op het menu te zetten. En bij Candida? Ook dan kun je champignons gewoon eten. Want de uitspraak dat champignons de candida voedt zijn inmiddels naar het land der fabelen verwezen.
Groente bevat toch ook eiwit?
Ook van groente wordt wel eens beweerd dat ze genoeg eiwitten kunnen leveren. Ja, zelfs groente bevat eiwitten, en dan met name de groene groentes. Maar om aan je dagelijkse behoefte te komen moet je echt behoorlijk doorbuffelen. Dit neemt alleen maar toe omdat de hoeveelheid eiwit in groente helaas aan het afnemen is. Voor 100g eiwitten zou je zo'n 3,5 kilo broccoli, ruim 3 kilo spinazie, 2,8 kilo rucola of 7 kilo wortelen moeten eten. Er zijn gemakkelijkere manieren om aan je eiwitten te komen... Maar elke gram uit groente is natuurlijk mooi meegenomen.
Week zonder vlees? Flexitarisch het hele jaar door!
Een week zonder vlees is een goed initiatief, maar het zou pas echt helpen als we het hele jaar door wat minder vlees zouden eten. Onze voorouders hadden ook lang niet elke dag vlees. Je zou ze zelfs flexitariër kunnen noemen. Een relatief nieuwe term voor flexibele vegetariërs: minimaal één dag, maar liefst meerdere dagen in de week geen vlees. Met de bovenstaande top-5 heb je een verantwoorde eiwitkeuze voor je vleesloze dagen en tover je met een beetje creativiteit de lekkerste maaltijden op tafel.