De gezondheidsvoordelen van kaneel. Hoe gezond is kaneel nu echt?

De feiten rond gezondheidsvoordelen van kaneel
A ls gezonde eter werk ik behoorlijk veel kaneel weg. Het is lekker, bevat veel chroom dus helpt het mijn lichaam met binnenkomende suikers omgaan.. check. Maar wist je dat niet alle soorten kaneel even gezond zijn? Soorten kaneel?! Ja heus, er bestaan meerdere soorten. Laat we daar even dieper op ingaan.

Kaneel, wat een heerlijke specerij. Het is lekker in de yoghurt, desserts, in je koffie, verse kruidenthee, havermout, cake, door brood, bij chocola… waar smaakt het eigenlijk niet lekker bij? Maar is het wel zo gezond om het zo vaak te eten? 

 

De krachtpatser kaneel

Waarom is kaneel nu zo gezond? Nou, dat ga ik je vertellen. Kaneel bevat veel chroom en kan hierdoor werken als een stabilisator van je bloedsuikerspiegel. Het eten van kaneel kan er dus voor zorgen dat jij geen last hebt van zoete trek of eetbuien door de dag heen. Zeker voor diabetici is dit gunstig. Onderzoek heeft bewezen dat mensen met insuline-resistentie baat kunnen hebben bij het eten van kaneel om hun bloedsuikerspiegel meer onder controle te houden (natuurlijk in combinatie met een gezond dieet). Er zitten zelfs stoffen in die de ouderdomsziektes zoals Alzheimer afremmen[1]. Ook heeft recent onderzoek aangetoond dat kaneel mogelijk Parkinson-verschijnselen kan vertragen[2]. Dus het eten van kaneel is niet alleen voordelig op de korte- maar ook op de lange termijn. Strooi het in poedervorm door je eten of gooi een kaneelstokje in je thee, heerlijk.  
 

Cassia vs Ceylon

Ceylon kaneel

Maarrrr…. wist je dat er meerdere soorten kaneel zijn? Kaneel is afkomstig van bomen van het genus Cinnamomum. Ceylonkaneel en Cassia zijn de twee belangrijkste en bekendste soorten. Ceylonkaneel wordt gezien als “echte” kaneel en is afkomstig van de schors van een kleine boom die oorspronkelijk groeit in Sri Lanka (zie de afbeelding boven aan de pagina). Deze kaneel is vrij licht van kleur en mild van smaak. Het gekke is, ook al wordt het gezien als de "echte" kaneel dit is niet de kaneel die wij dagelijks over onze havermout strooien. Het is namelijk nauwelijks in de supermarkt te krijgen. De kaneel uit de Albert Heijn en de Jumbo zijn zo ongeveer allemaal producten van de cassia-soort. 
Cassia is afkomstig van bomen die onder andere groeien in Indonesië en China. Deze kaneelsoort is wat zoeter en scherper van smaak dan Ceylonkaneel.  Eet je veel kaneel? Dan kan cassia-kaneel in plaats van gezond, slecht voor je zijn. Cassia-kaneel bevat namelijk een natuurlijk stofje (coumarine) dat slecht kan zijn voor je lever. Eet jij (over een langere periode) dagelijks meer dan een gram kaneel, dan is het aan te raden over te stappen op de Ceylon. Dit is veilig voor de gezondheid wanneer het voor een lange tijd dagelijks (scheutig) wordt gebruikt. Coumarine is namelijk in Ceylonkaneel maar in een zeer kleine mate aanwezig. Als je risico’s kunt uitsluiten, waarom dan niet? Ceylon kaneel is in natuurwinkels, webwinkels en in steeds meer supermarkten te krijgen.     
 

Het eindoordeel

Kaneel is ontzettend lekker en zeker gezond. Eet jij een paar keer per week havermout met een flinke theelepel kaneel of dagelijks een appeltje besprenkelt met het fijne specerij? Dan maakt het niet zo uit voor welke soort je kiest. Eet jij dagelijks een gram kaneel, dan kun je er voor kiezen om over te stappen op Ceylonkaneel. Maar maak je niet gelijk zorgen hoor. Je kunt ook af en toe een weekje de cassia kaneel laten staan en dat zit je ook goed. Ceylon kan echter zonder risico een langdurige periode dagelijks gegeten worden. Wel zo fijn voor de kaneeljunkies onder ons.
 

Ook lekker...

Wist jij dat de combinatie van oregano en kaneel een klassieke basis vormt van de Griekse keuken? In veel hartige gerechten worden deze smaken gecombineerd. Probeer eens je tomatensaus nieuw leven in te blazen door oregano en een flinke snuf kaneel toe te voegen. Het geeft een heerlijke warme en zoete kick aan de saus. Een echte aanrader!   
 

 

[1] Kannappan S, Jayaraman T, Rajasekar P, Ravichandran M K, Anuradha C V. Cinnamon bark extract improves glucose metabolism and lipid profile in the fructose-fed rat. Singapore Med J 2006; 47(10) : 858.
[2] Khasnavis, S., Pahan, K. Cinnamon treatmenr upregulates neuroprotective proteins Parkin and DJ-1 and protects dopaminergic neurons in a mouse model of Parkinson’s disease. Journal of Neuroimune Pharmacology 9(4): 569-581, 2014. 

Health & Food

Lees ook