13 x hulp bij eten met je kinderen

Hoe krijg je kinderen aan de groenten?
V oor de een is het een strijd voor de ander een gemak: de kinderen goed laten eten. Heb jij moeilijke eters thuis? Eten ze geen groente of wordt er te veel om snoep gevraagd? Hier vind je 13 handige tips!
Adorable baby bowl 302482

Kinderen te eten geven, het is wat… Voor de een is het een strijd voor de ander een gemak. Voor iedere ouder is het elke dag van belang om goede en gevarieerde voeding aan de kleintjes voor te schotelen. Maar niet alleen wat ze eten is belangrijk, maar ook hoe ze eten, hoe laat ze eten en …. dat ze überhaupt iets in hun mond stoppen. Kun jij wel wat hulp gebruiken of ben je toe aan wat ‘food for thought’? Lees dan deze 13 tips voor het voeden van je kinderen. 

 

 

1. Gevulde maag of leeg bordje? 
Velen van ons zijn zelf opgevoed met de les dat we ons bord moeten leeg eten voor we van tafel gaan. Nu we volwassen zijn, proberen we echter naar ons lichaam te luisteren. Eten tot we genoeg hebben gehad… En toch leren we onze kinderen om hun bord leeg tee ten. Zorgen we op deze manier dat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen? Of leren we kinderen met deze regel om de seintjes van hun lijf te negeren en juist te gaan overeten? Lastig! Kinderen moeten voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen, genoeg vet (ontzettend belangrijk voor kinderen, onderschat dit niet!) en een goede lading eiwitten. Maar door het stop signaal heen eten is ook niet goed. Als er ruimte is voor een toetje, is er ook ruimte voor de rest van de maaltijd. Kan je kind echt geen hap meer door de keel krijgen, dan is het misschien beter om het signaal van het lijfje te erkennen. Maak je je zorgen of je kind genoeg binnen krijgt? Laat je kinderen worteltjes eten door de dag heen en leg bij de avond maaltijd nadruk op groenten en eiwitten. 

2. 18:00 etenstijd 
En waarom moeten we eten om bv 18.00 of zelfs later? Sommige kinderen zijn dan al veel te moe, en wij ouders ook. Kleine kans dat er braaf gegeten wordt op een moment dat de kinderen er flink doorheen zitten. Vaak hebben kinderen honger tussen 16.00 en 17.00. Zou dat voor hen niet een veel slimmere tijd zijn om de maaltijd te nuttigen? Je kunt later altijd nog een gezonde snack doen. Zoek een moment waarop je kind nog energie heeft om met aandacht zijn eten op te eten en niet tegendraads is door pure vermoeidheid. Let op, samen aan tafel eten is belangrijk, ga er dus vooral bij zitten en geef het goede voorbeeld door een portie groenten mee te eten (zie tip 8). Werkt op hetzelfde tijdstip bij jullie thuis? Doe dat dan vooral, samen eten schept een band en creëert een moment om samen te komen. 

3. Hulp bij geen honger 
Kinderen die weinig eetlust hebben kunnen teveel gesnoept hebben tussendoor, of… ze bewegen te weinig. Kinderen moeten minstens een uur per dag lekker actief bewegen. Halen jullie dat? 

4. Eten bij de televisie 
Maak van eten met televisie aan een uitzondering. Eten voor de televisie traint je kind om onopgemerkt te eten zonder aandacht voor wat er gegeten wordt. Met de tv aan eten de meeste mensen veel te snel. Het is niet handig als je kind zich aanleert om gedachteloos het eten weg te kauwen (en vaak wordt er achter de tv veel te weinig gekauwd). 

5. Eten hoort op een bord?
Heb jij moeilijke eters thuis? Als je kind zonder zeuren een maaltijd kan wegwerken kun je deze tip overslaan, maar als iedere maaltijd bij jou een strijd is heb je wellicht iets aan deze tip. Wist je dat veel kinderen het fijner vinden om smaken afzonderlijk van elkaar te eten? Al het eten op 1 bord kan voor sommige kinderen als een te grote opgave voelen. Probeer eens om eten in afzonderlijke bakjes op tafel te zetten en laat je kind vrij om daaruit te grabbelen en te eten in de combinaties die het zelf wil. Zelf doen is altijd aanlokkelijker. 

6. Houd het simpel
Houd het aantal smaken per maaltijd beperkt. Een bordje met simpele smaken is voor kinderen veel beter te behappen dan een ingewikkelde curry met vijf verschillende groenten per hap. Het is prettig voor kinderen als ze de smaken los van elkaar kunnen proeven. Ik kies er vaak voor om twee verschillende soorten groenten te bereiden. Hiervan is een bekend, en een nog onbekende of minder populaire groente. Geven je kinderen veel weerstand bij elke maaltijd? Probeer dan eens de groenten in kleine verschillende bakjes te serveren en bekijk zeker tip 12 en 13, hier kun je echt terrein mee winnen.
 

Kinderen kunnen echt van groenten gaan houden. Maar gun ze tijd en geef niet op!


7. Geef ze tijd om te wennen  
Zet niet direct vijf verschillende groenten of ingewikkelde smaakcombinaties op tafel. Een groente ratatouille is voor de kleinsten een grote uitdaging, zo veel smaken! Ik kies er vaak voor om twee soorten groenten te serveren. Een waar de kinderen geen moeite mee hebben, en een die nog onbekend voor ze is. Neem de tijd om je kind te laten wennen aan een smaak. Smaakpapillen moeten een nieuwe smaak minimaal vijf keer proeven om te wennen. En proef het dan ook een aantal dagen achter elkaar, niet met een paar dagen ertussen. Op die manier moet je weer overnieuw beginnen. Heb je dat al eens geprobeerd? 

Agriculture basket beets 533360



8. Geef zelf het goede voorbeeld 
Neem de tijd en rust om te eten en leg mobieltjes, Ipads en andere afleiders weg. Praat gezellig met elkaar en laat het eten niet overduidelijk de hoofdfocus zijn. Belangrijk is uiteraard dat kinderen jou zelf ook vaak en veel groenten zien eten. Wanneer ze het jou zien doen proberen ze het zelf ook makkelijker. Zo zet ik niet alleen geregeld gedurende de dag gewoon een bakje worteltjes en paprika op de tafel en terwijl we een spelletje spelen eet ik me er rond aan, maar ik loop vaak expres door het huis met een enorm stuk komkommer in mijn mond. Niets over zeggen, de groenten staan er gewoon en die komkommer steekt uit mijn mond. Werkt als een trein. "Mag ik ook?!

Kortom, houd het ontspannen en eis niet teveel van jezelf of de kinderen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Maak dan een lijstje wat je van de kids verwacht als jullie gaan avondeten: (relatief) stil zitten, netjes eten (of in ieder geval niet smakken), je bestek gebruiken, niet praten met volle mond, wachten tot iedereen klaar is, op je billen blijven zitten.... herkenbaar? Spreek met je partner af wat je top drie wordt en focus je allereerst daarop. Het kan een boel stress voorkomen. 
 

Groenten en fruit zijn niet zo aantrekkelijk wanneer ze ook ja krijgen bij de vraag naar snoepgoed

9. Geef ze de kans trek te krijgen in hun bordje eten
Veel ouders zijn bezorgd dat hun kind iets tekort komt. In voeding, maar ook in liefde en plezier. Dat is een van de belangrijkste redenen dat er soms iets te weinig nee wordt gezegd wanneer een kind om iets lekkers vraagt. Ook zijn er veel ouders bang dat hun kindje niet genoeg eet door de dag heen. De oplossing van sommigen: de hele dag door kleine hapjes voeren. Probeer dan eens los te laten, misschien heeft je zoon of dochter dan ineens veel meer eetlust aan de avondmaaltijd. Het kan een hoop gemopper schelen. Probeer het (vooral bij de wat oudere kinderen) tussen de maaltijden door een beetje los te laten. Begrijp me niet verkeerd. Geef je kinderen voldoende fruit, groenten en voedzame snacks tussendoor, maar gun ze de zin in hun bordje groenten.   

10. Geef ze genoeg te drinken! 
We zijn allemaal druk in de weer en aan het einde van de dag kom je er achter dat je te weinig hebt gedronken. Herkenbaar? Veel kinderen denken er niet aan om te drinken. Het is belangrijk dat wij als ouders er aan denken voor hen. Zorg ervoor dat je kinderen genoeg water drinken gedurende de dag. Wij vinden het moeilijk om honger en dorst van elkaar te onderscheiden. Help je kind er bij. Hoeveel water krijgt jouw kind binnen?   

11. Voorkeur voor zoete smaken 
Kinderen eten het liefst zoet. Zoete smaken zijn veilige smaken. Maar zoet is ook letterlijk een zoethoudertje. Wees je daarvan bewust. In hoeverre moedigen we zoet eten aan? Laat je kinderen voedzaam snoepen. Kies voor watermeloen en ander lekker fruit voor je iets anders voorschotelt. Het gevaar van wennen aan zoete smaken is dat je het jezelf alleen maar moeilijker maakt omdat die stronk broccoli dan ineens een stuk minder soepel naar binnen gaat. Dat smaakt dan toch heel anders... 
Zo zou ik kleintjes ook nooit wennen aan vruchtensapjes (appelsap, limonade, diksap etc.) Water is de beste keuze voor ze en als ze niet beter weten gaat dit er zonder problemen in, echt waar. Je snijdt jezelf alleen maar in de vingers met allerlei zoete sapjes en voor hen is het alles behalve goed. En dat is uiteraard de belangrijkste reden om het niet te doen. Kleine lijfjes zijn enorm gevoelig voor suiker, veel meer nog dan wij. Appelsap is wat je lichaam betreft pure suiker dus echt niet gezond.

Carefree child enjoyment 220455


 

12. Spelen met het eten
Al is spelen met je eten niet de beste les die je een kind kunt meegeven, een speelse presentatie van groente is een perfect hulpmiddel. Een komkommer in de vorm van een slang, paddenstoeltjes gemaakt van eieren en tomaatjes of egeltjes gemaakt van fruit. Een leuke vorm kan uitnodigen tot proeven.  Op deze manier is het wennen aan smaken voor kinderen een stuk makkelijker. In mijn boekje gezond trakteren staan een aantal leuke voorbeelden.

13. Meedoen is mee-eten
Dit is misschien nog wel de belangrijkste tip van allemaal. Ik zou het iedereen aan raden om de kinderen mee te laten helpen het eten voor te bereiden. Superspannend voor ze en het kweekt interesse voor de maaltijd. Laat ze helpen met het doppen van boontjes, in roosjes breken van de broccoli, veilig in de pan roeren of wassen van de kerstomaatjes. Zijn je kinderen al wat ouder? Dan is het ook leuk om ze te laten assisteren bij het moeilijkere werk. Er zijn kindermessen op de markt met aangepaste handvatten en bescherming. Zo kunnen je kinderen zonder te veel risico helpen met het snijden van groenten. En waarom is het zo belangrijk dat ze mee helpen? Ze worden trots op wat ze hebben 'gemaakt' en de meeste kinderen vinden het leuk om te proeven van de groenten die ze zelf hebben bereid. School-moestuintjes werken met deze reden ook zo goed. Kinderen worden geïntroduceerd met het groeiproces en ze zijn trots op hun courgette. Ineens wordt er vol enthousiasme courgette-broccolisoep gegeten. Er wordt een andere band met eten gecreëerd en het kan de afkeer voor bepaalde groenten volledig wegnemen.

Vergeet niet dat ieder kind anders is, ieder gezin verschillend werkt en elke ouder anders is. Niet elke tip hoeft voor je te werken. Maar misschien zijn er een paar die de groenten-worstelingen wat kunnen verlichten. Succes en vooral veel plezier met het eten met je kinderen.

Health & Food

Lees ook