Net zoals groenten en fruit je gezondheid helpen op pijl te houden, zo kunnen kruiden, planten en bomen dat ook. Veel kruiden zitten boordevol vitamines en mineralen. Hoe meer je hier mee bezig bent, hoe meer je je beseft dat het de bedoeling is dat wij de natuur gebruiken voor onze gezondheid, ook naast onze voeding. Een pilletje bij de apotheek helpt goed maar heeft vaak allerlei nare consequenties voor je lijf. Het is veelal synthetisch en onnatuurlijk en je lichaam vindt dit allesbehalve leuk. De natuur sluit aan op ons lichaam, wij zijn er onderdeel van.
De paar ervaringen die ik met de helende kracht van planten had vond ik zo bijzonder dat ik ben gestart met een 4-jarige opleiding Kruidengeneeskunde. Ik ben Evelien en in deze serie wil ik jullie regelmatig iets over de onderwerpen in deze opleiding vertellen. In de opleidingsgroep delen we de fascinatie voor kruiden. Ieder vanuit haar eigen invalshoek. Sommigen vinden de kruidenkennis leuk voor thuis, anderen willen het meenemen in hun werk. Zo hebben we in de groep onder andere een orthomoleculair diëtiste, een acupuncturist en een kruiden kweekster. Dit maakt de inhoud van de discussies lekker breed en extra interessant.
Kruiden werken zoals gezegd anders dan de medicijnen die je via de huisarts krijgt. Waar een geneesmiddel erg goed is in symptoombestrijding, helpen kruiden niet alleen de klacht maar ook je lichaam beter te worden. Ze werken niet alleen op lichamelijk niveau maar ook psychisch en energetisch. Kruiden werken samen met je lichaam om je gezondheid te verbeteren, in het tempo van je lijf.
Dat tempo ligt ongetwijfeld lager dan het tempo wat de snelle maatschappij van nu van je verwacht. En dat kan weleens lastig zijn… Want, moet je nu echt je lichaam de tijd geven het zelf op te lossen, wanneer het met een pilletje van de dokter zoveel sneller kan…
Als je kijkt naar wat er goed voor jouw gezondheid is, ja…dan is geduld en een middel wat jouw lichaam voedt (in plaats van hardhandig slechte (én goede!) bacteriën eruit werkt) heel veel beter.
Voordat ik was betoverd door al het mooie van kruidengeneeskunde en me nog antibiotica liet aansmeren, werd ik altijd ziek zodra de kuur over was. Dat zal je niet gebeuren met kruiden. Als je kruiden hun werk laat doen en goed naar je lichaam luistert dan voel je je daarna weer fris en fruitig, vol energie.
Vingerhoedskruid (Digitalis officinalis) wordt vaak ingezet bij hartklachten
Dat kruiden geneeskracht hebben is ook bekend binnen de reguliere geneeskunde. Zo wordt uit het blad van Vingerhoedskruid de stof digoxine gehaald, wat veel wordt ingezet bij hartklachten, een inhoudsstof van de Taxus wordt ingezet tegen kanker en bij velen is ook de medicinale hennep bekend. Gelukkig wordt de kracht van de natuur dus nog steeds ingezet voor onze gezondheid!
Wat nog veel vaker gebeurt, is dat de werkzame stoffen uit de kruiden worden nagemaakt. De in het laboratorium gemaakte synthetische stoffen worden tot medicijn gemaakt. Zo krijgen we synthetische medicijnen die hard ingaan tegen ons lichaam en voor (veel) bijwerkingen zorgen.
Je lichaam herkent het medicijn niet (net zoals bij kunstmatig voedsel) en moet hard werken om het te verwerken. Zo moet het medicijn worden ontgift in de lever, wat veel van je lichaam vraagt. Bij veel en/of langdurig medicijn gebruik, kan het zijn dat je lever niet meer optimaal functioneert. Het gif hoopt zich op en dat kan leiden tot leverbeschadiging. Daarom staat er ook vaak in een bijsluiter dat het negatieve effecten op de lever kan hebben.
In de kruidengeneeskunde wordt de plant met al zijn inhoudsstoffen ingezet met de gedachte dat deze elkaar versterken. Dat effect is er dus niet wanneer alleen de sterkst werkzame stof uit een plant wordt gehaald. Alle stoffen in de plant werken samen, dat maakt het zo krachtig als geheel. Ik wil niet zeggen dat je nóóit een regulier medicijn moet gebruiken. Wees bewust van wat je inneemt, met voeding én medicatie. Weet dat er naast de reguliere geneeskunde nog meer opties zijn, opties die wellicht beter aansluiten bij wat jouw lichaam nodig heeft.
Brandnetel is daar een mooi voorbeeld van. Door mensen met een tuin meestal niet geliefd, maar wat een partij aan gezondheid zit daarin; o.a. vitamine A, C en D en wel 10 verschillende mineralen; zonde om te wieden zonder er iets mee te doen!
De brandnetel prikt van buiten, en dat doet hij ook van binnen, niet letterlijk gelukkig. Nee, hij prikkelt je organen om in actie te komen. Daarmee wordt je lichaam aangezet om de boel schoon te maken; via je nieren en darmen zorgt deze prikkelende plant als je er een lekkere thee mee zet dat je bloed wordt gereinigd.
De brandnetel van dichtbij
Brandnetel mag dan prikken op de huid, toch werkt het goed bij verschillende huidaandoeningen wanneer het is verwerkt in een zalf (kijk bij de homeopathische merken of ga naar een natuurgeneeskundige). Het helpt bij huidaandoeningen zoals: jeukende huiduitslag, acne, gordelroos en vuile wonden. Dit is te danken aan het hoge gehalte silicium en xanthophyl. De mineralen in de brandnetel binden gifstoffen die je lichaam niet heeft kunnen wegwerken en voeren ze af. Denk aan gifstoffen zoals urinezuur, waar een teveel aan is bij aandoeningen als reuma en jicht. Ook helpt het nier- en blaasgruis afvoeren. Naast het feit dat hij een grote schoonmaak houdt in je lichaam, verhoogt de brandnetel ook je weerstand door die vele vitamines en mineralen die erin zitten én ondersteunt bij vermoeidheid.
De Grote Brandnetel wordt het meest gebruikt en smaakt het lekkerst, vooral in de lente. Als groente kan je hem vergelijken met spinazie, je kan hem op dezelfde manier gebruiken bakken en koken. Mocht het prikken van dit groene plantje je tegen houden om ze zelf te plukken, geen zorgen. Vaak groeien er planten vlakbij de brandnetel die ervoor zorgen dat het vervelende gevoel verdwijnt. Een aantal van deze groene helpers zijn: Weegbree, Hondsdraf, Dovenetel en Munt. Kneus het blad en wrijf het over de bultjes. Je zult merken dat het vervelende gevoel verdwijnt.
Natuurlijk kun je van dit kruid ook een lekkere kop thee zetten. Zelf geplukt, of kant en klaar gekocht. Wanneer het blad is gekookt of gedroogd geven de brandharen overigens geen prikkende stof meer af en kan je ze rustig eten. Wist je dat er zelfs kleding van brandnetel wordt gemaakt? Hoe leuk is dat?!
Naast al deze topeigenschappen, helpt dit multifunctionele kruid ook nog eens haargroei bevorderen. Zo maak je zelf een brandnetel haarlotion: Maak een sterke thee van brandnetel, meng dat met dezelfde hoeveelheid azijn. Masseer dit in op je hoofdhuid voordat je naar bed gaat en was het de volgende ochtend uit. Handig!
Waar wacht je nog op? Pak je handschoenen, en plukken maar!
Tekst: Evelien Lems